Extra Time sponsorSportline sponsorVives sponsor

Handbal is een snelle balsport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. De bal wordt met de hand gespeeld. De bal passen, vangen en dribbelen moet leiden tot een succesvolle worp naar het doel van de tegenstander. Het team dat de meeste doelpunten scoort wint de wedstrijd.

Het team

Een team bestaat uit maximum veertien spelers, van wie er zich zeven (zes veldspelers en één doelverdediger) gelijktijdig op het veld mogen bevinden. De spelers mogen zonder beperkingen vervangen worden door de wisselspelers. Dit is ook noodzakelijk bij deze snelle sport.

Alle veldspelers nemen deel aan de aanval en verdediging. De doelwachter is de laatste man die het doel kan verdedigen. Hij doet dit vanuit het doelgebied waar hij alleen toegang heeft. Hij tracht de ballen af te weren die tegen een hoge snelheid naar zijn doel worden gegooid. Een doelwachter stopt veertig tot vijftig procent van de ballen.

Spelersgroepen

Volgens leeftijd worden er spelersgroepen gevormd.

kabouters 5-6-7 jaar

pagadders 8-9 jaar

welpen 10-11-12 jaar

pupillen 13-14 jaar

miniemen 15-16 jaar

dames +15 jaar

heren +16 jaar

 

Het speelveld

 

Handbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan weerszijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen (doelgebied). De bedoeling van het spel is om simpelweg meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Deze halve cirkel is 6 meter rond. Daarna komt nog een halve cirkel op 9 meter van het doel.

De bal

 

 

Voor de verschillende leeftijdscategorieën zijn de ballen aangepast naar grootte en gewicht.

 

 

De snelheid van een bal

 

Wordt een bal tijdens het lopen geworpen dan kan deze een snelheid van 100km/uur behalen. Bij een sprongworp haalt de bal een snelheid tussen 65 en 90 km/uur. Bij een strafworp of een worp uit stand haalt de bal nog een snelheid tussen 70 en 80 km/uur.

 

De speeltijd

Een wedstrijd bij dames en heren duurt tweemaal 30 minuten. Bij jeugdwedstrijden wordt de speeltijd aangepast. Kadetten spelen tweemaal 25 minuten, miniemen tweemaal 20 minuten en pupillen driemaal 15 minuten. Tussen elke periode wordt een rusttijd van 10 minuten ingelast.

Voor de allerkleinsten (kabouters en pagadders) zijn er maandelijks tornooien in West-Vlaanderen.

 

 

Wedstrijden deze week

zaterdag 25 mei

18.30 uur            Izegem - heren

31 mei - 1 juni

Arteveldecup  U12  U14 en M17